Invitație

Locație: Miercurea-Ciuc, Sala polivalentă a Cinematografului | Data: 20-23 iunie, 2018
  Limbi oficiale: română şi maghiară cu traducere sincron-simultană

Dr. Veress Albert

Tema dedicată depresiei şi suicidului este de actualitate şi de mare importanţă din perspectivă epidemiologică şi a sănătăţii publice, constituind în acelaşi timp una din trăsăturile comune, puternic determinate de asemănările culturale dintre populaţiile acestei regiuni.

Depresia şi suicidul sunt două teme elevate de igienă mentală ale Uniunii Europene. În ţara noastră, în ciuda tendinţelor de ameliorare rămâne în continuare o problemă deosebită. Schimbul de idei şi de experienţe terapeutice dintre cele două comunităţi profesionale, de psihiatri maghiari şi români, nu poate fi decât benefic pentru ele însele şi pentru pacienţi.

Conferinţele sunt deja tradiţionale şi sperăm că ea se va finaliza, acum şi în viitor, prin contribuţii valoroase ştiinţific, profitabile pentru psihiatri şi pacienţii lor din cele două ţări vecine şi prietene.

În 2018, a X-a Conferinţă Internaţională Aniversară de Psihiatrie Româno-Maghiară se va desfăşura din nou la Miercurea-Ciuc. Experienţa acumulată ne arată că aceste întâlniri şi schimburi de experienţe au un rol determinant în relaţiile profesionale bilaterale. Ne cunoaştem şi învăţăm unii de la ceilalţi.

Anturajul pitoresc, ospitalitatea tradiţională, condiţiile favorabile de călătorie conferă întâlnirii un caracter atrăgător.

Dr. Veress Albert
Președintele Comitetului Local de Organizare, Preşedintele Asociaţiei Române de Reabilitare Psihosocială


Cătălina TudoseDragi colegi,

Am bucuria și deosebita onoare de a saluta desfășurarea celei de a 10-a Conferințe Româno – Maghiare de Psihiatrie care are loc, conform tradiției, la Miercurea Ciuc.
Ca și la edițiile precedente ne vom bucura de prezentările unor speakeri și profesioniști de excepție ca și de oficiile unei gazde primitoare, energice și creative, colegul nostru Adalbert Veress.
Având convingerea că această manifestare internațională aniversară va fi un eveniment științific deosebit care se va înscrie în traiectoria colaborării românomaghiare viitoare,

Vă urez tuturor “Bun venit!”

Cătălina Tudose
Președinte
Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie


Dr. Molnár Károly

Iată-ne la Jubileu! Au trecut zece ani de când ne adunăm, colegi trăind de o parte și de alta a graniței, colegi care ne ocupăm de vindecarea bolilor mentale. Nu numai implicarea în tratarea tulburărilor sufletești ne leagă pe noi, ci și rădăcini care se hrănesc din seava istoriei. În cei zece ani care au trecut, relațiile profesionale au evoluat devenind prietenii. Grație muncii organizatorice perseverente a colegilor care alcătuie secția de dincolo de graniță al Asociaţiei Maghiare de Psihiatrie, s-a imprimat în anuarul nostru constatarea : ,,dacă e luna iunie, ne întâlnim la Miercurea-Ciuc”. Avem și anul acesta promisiunea unui program științific deosebit de interesant. În ultimul deceniu bolile mentale au devenit boli ale maselor, așezând o serioasă povară pe umerii individului și totodată și al societății. Numărul mare al celor care trăiesc cu aceste boli fără a fi tratați reprezintă un factor de risc pentru sănătatea mentală a populației. Cea mai mare provocare pentru colegii care se ocupă cu tratarea bolilor mentale, este recunoașterea comportamentului autolitic. Pentru noi este o sarcină serioasă prevenția actului suicidar. Trăim în medii culturale deosebite, suntem supuși unor factori determinanți diferiți, dar rădăcinile biologice ale bolii sunt identice. Trăim în mijlocul Europei, iar ca o consecință a dezvoltări economice și tehnice s-a accelerat mobilitatea maselor, din acest motiv ne vom ocupa fără îndoială și de aspectele transculturale ale bolilor mentale.
Dincolo de partea științifică, avem ocazia să îngrijim lăstarele prieteniei noastre, să avem discuții interesante, să participăm la excursii pe plaiurile pitorești din jurul orașului Miercurea-Ciuc.
Nu o să fiți decepționați! Îi așteptăm pe toți cei interesați între 20-23 iunie 2018 la cea dea a X-a Conferință Jubiliară de Psihiatrie Româno-Maghiară.

Molnár Károly
Președintele Asociaţiei Maghiare de Psihiatrie