Meghívó

Helyszín: Csíkszereda, Multifunkcionális Csíki Mozi | Dátum: 2018. június 20-23
  Hivatalos nyelvek: román és magyar, szinkron tolmácsolással

Dr. Veress Albert

Tisztelettel hívom kollégáimat, barátaimat konferenciánkra, melynek témáját a hargitai pszichiáterek a megyeszékhelyen megrendezett eddigi országos rendezvényeink címszavává emelték.

Folytatjuk hagyományunkat a 2016-ban lezajlott konferenciánk után megjelent kötetek és szerzőik bemutatásával valamint a rezidensek által előadott legjobb dolgozat díjazásával.

Reményeink szerint, előző találkozóinkon való részvételük, vagy az azokon résztvett kollégák bátorítása-buzdítása, élményeik elbeszélése, bátorítják visszatérési-résztvételi szándékukat hozzánk, a Hargita aljára szervezett találkozónkra, jelenlétükkel hozzájárulva konferenciánk sikeréhez.

Dr. Veress Albert
A Helyi Szervező Bizottság elnöke, A Romániai Pszichoszociális Rehabilitációs Társaság elnöke


Cătălina Tudose

Kedves kollégák,

Örömteli és megtisztelő számomra az a lehetőség, hogy üdvözölhetem a hagyományosan Csíkszeredában megrendezésre kerülő Román-Magyar pszichiátriai konferenciák ezuttal a 10., ünnepi eseményét.
Előző, ottan szervezett konferenciákhoz hasonlóan megtisztelik résztvételükkel a konferenciát a szakma kiváló képviselői, előadói, akiknek az energikus és kreativ kollégánk, Veress Albert igyekszik jó házigazdája lenni.
Meggyőződésem, hogy ez az évfordulós nemzetközi konferencia is kivételes tudományos esemény lesz, mintegy tengelye a jövőbeli román-magyar szakmai együttmüködésnek.

E gondolatok mentén kívánok mindannyiuknak egy szivélyes “Isten hozottat”

Cătălina Tudose
A Román Pszichiátriai és Pszichoterápiás Társaság elnöke


Dr. Molnár KárolyJubileumhoz érkeztünk. Immáron tíz éve gyűlünk össze határon túl és határon innen a mentális betegségek gyógyításával foglalkozó kollégák. Nem csak a lelki zavarok gyógyításában való elkötelezettség, a történelmi gyökerek kötnek össze minket. Az elmúlt tíz évben barátsággá fejlődtek kapcsolataink. A Magyar Pszichiátriai Társaság határon túli szekcióját is alkotó kollégák kitartó szervező munkájának köszönhetően bevésődött a naptárunkba: „ha június, akkor Csíkszereda”. Izgalmas tudományos program ígérkezik idén is. A mentális betegségek az utóbbi évtizedben népbetegséggé váltak, komoly terhet róva az egyénre, a közösségekre. A kezeletlen betegséggel élők nagy száma népegészségügyi kockázatot jelent. A mentális betegségek gyógyításával foglalkozó kollégák számára az egyik legnagyobb kihívás az öngyilkos magatartás felismerése, komoly feladatunk az öngyilkosság megelőzése. Különböző kulturális környezetben élünk, más-más hatások érnek, a betegségek biológiai gyökerei azonosak. Európa közepén élünk, a gazdasági és technikai fejlődés hatására felgyorsult a mobilizáció, így mindenképpen foglalkoznunk a mentális betegségek transzkulturális aspektusával.
A tudományon túl itt a lehetőség barátság ápolására, izgalmas beszélgetésekre, kirándulásra, mindezt Csíkszereda festői környezetében.
Nem fogunk csalódni! Minden érdeklődőt várunk 2018. június 20-23. között a X. Jubileumi Román-Magyar Pszichiátriai Konferencián.

Molnár Károly
A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke